Menu
EUR
Wegens drukte kan de levertijd iets langer zijn. Bedankt voor je begrip!
Bedrijfshulpverlening BHV meer dan EHBO

Bedrijfshulpverlening BHV meer dan EHBO

De slagzin "BHV en 112 daar red je een leven mee" komt niet uit de lucht vallen: vooral de eerste minuten zijn doorslaggevend bij brand, een hartstilstand of letsel ongeluk. Professionele hulp inschakelen doe je natuurlijk altijd indien nodig, maar wat nou als jij degene bent die het verschil echt als eerste dient te maken...Weet jij dan wat je moet doen? 

Maar er is meer: in dit BHV blog gaan we dan ook wat dieper in op de impact van bedrijfshulpverlening. De betekenis en taken van BHV-ers, het belang voor bedrijven organisaties en de voordelen die een doordachte aanpak oplevert. Ook geven we tips voor implementeren van een doordacht BHV-plan.

BHV EHBO en een preventieplan met impact

Bedrijfshulpverlening omvat de hulp die wordt geboden bij een ongeval of calamiteit op de werkplek. BHV'ers zijn medewerkers die adequaat weten te handelen bij noodsituaties zoals brand, ongevallen en evacuaties. Ze zijn getraind in eerste hulp, inclusief levensreddende AED reanimatie, het beoordelen van de situatie en de benodigde (be)handeling en het veilig evacueren van gebouwen in noodsituaties. 

Het belangrijkste BHV doel is mensenlevens redden en letsel voorkomen. Dit kan worden bereikt door middel van preventie en snelle reactietijd. Door regelmatige risicoanalyses en trainingen kunnen potentiële gevaren worden geïdentificeerd en aangepakt voordat ze leiden tot ernstige incidenten.

Er bestaat een wettelijk BHV kader: met de Arbowet moet elk bedrijf effectieve bedrijfshulpverlening organiseren. Dit betekent dat er één of meer BHV-ers aangewezen moeten worden, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de risico's die aanwezig zijn. De specifieke risico's dienen vastgelegd te worden in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Belang van BHV

In geval van een noodsituatie kunnen BHV-ers adequaat reageren waardoor zowel letsel als materiële schade tot een minimum beperkt worden. BHV vergroot de veiligheid en het welzijn van medewerkers als bezoekers. Een goed BHV-systeem zorgt bovendien voor een betere beleving van veiligheid en vertrouwen binnen de organisatie.

1. Snelle reactie in een noodsituatie: essentieel om schade en letsel te beperken. De aanwezigheid van BHV-ers zorgt ervoor dat er vlot iemand ter plaatse is die de situatie juist kan beoordelen en de eerste noodzakelijke stappen kan zetten. 

2. Veiligheid op de werkvloer: dit geeft werknemers een beleving van het belang voor veiligheid en vertrouwen, de grondgedachte dat er in geval van nood direct hulp beschikbaar is.

3. Wettelijke verplichting: de Arbowet verplicht werkgevers tot voldoende bedrijfshulpverleners binnen hun organisatie om zo veiligheid en gezondheid van werknemers en bezoekers zo goed mogelijk te waarborgen.

4. Kostenbesparing: BHV-ers kunnen de impact van noodsituaties beperken waardoor kosten voor schade-, en letselherstel, tot ziekteverzuim, kunnen worden verminderd.

Training en opleiding 

Bedrijfshulpverlening is de gezonde basis voor de veiligheid. Door te investeren in BHV-trainingen en -materialen, zoals het BHV cursusboek, zorgt een organisatie voor het borgen van veiligheid binnen de eigen invloedssfeer. Het Arbocentrum rijkt diverse trainingen en cursussen aan om medewerkers op te leiden tot gecertificeerde BHV-ers. Deze trainingen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de BHV-er over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om effectief te kunnen handelen bij incidenten.

Bedrijfsbrede BHV reikwijdte

  • Motivatie: medewerkers die weten dat ze bij nood geholpen worden, voelen zich meer betrokken, veiliger en gemotiveerder.
  • Letsel impact beperken: in geval van een ongeval of calamiteit kan adequate hulpverlening het verschil maken tussen leven en dood maar ook genezing en/of herstel (en dus de impact  op ziekteverzuim) kan beter verlopen.
  • Materiële schade beperken: door brand snel te blussen en andere schade te voorkomen en beperken.
  • Imago verbeteren: een organisatie die zich actief inzet voor veiligheid oogst een beter imago.
  • Preventie door ongevallen en brand(impact) te voorkomen en de juiste handelingen te verrichten als het er echt toe doet.

BHV borgen 

Ieder bedrijf moet volgens de wet een adequaat ingerichte BHV-organisatie hebben die afgestemd is op de veiligheidsrisico’s van het bedrijf. Een BHV-organisatie zorgt ervoor dat er altijd voldoende BHV-ers beschikbaar zijn om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Het is belangrijk dat er een duidelijke communicatiestructuur is, alle medewerkers op de hoogte zijn van wie BHV-er is en hoe ze kunnen worden bereikt in geval van nood.

BHV-plan en Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

De passende BHV-organisatie begint met het in kaart brengen van mogelijke gevaren en het maken van plannen om deze te verminderen. Dit wordt allemaal vastgelegd in een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak. Voor de risico’s stel je procedures op om te handelen als er iets gebeurt en bepaal je welke organisatie daarvoor nodig is, de BHV-organisatie. Meestal leg je dit vast in een BHV-plan.
                                           

Bron: ARBO centrum

Het uitvoeren van deze taken draagt bij aan het waarborgen van de veiligheid en het beperken van de gevolgen bij noodsituaties. BHV-ers dienen dus goed getraind zijn en regelmatig te oefenen om hun vaardigheden op peil te houden. Deze verantwoordelijke taak is ook een waardevolle bijdrage aan de veiligheid op de werkvloer.

Om effectieve BHV te garanderen, zijn nood- en BHV-plannen belangrijk. Het wordt sterk aanbevolen om de bedrijfshulpverlening te structureren. Veel bedrijven documenteren hun noodprocedures in een noodplan. Specifieke opleidingsbehoeften dienen afgestemd te zijn op de RI&E van het bedrijf, waarbij praktijkgerichtheid en regelmatige bijscholing belangrijk zijn. Meer over het borgen van de veiligheid op de werkvloer en het belang van bedrijfscultuur lees je in dit blog over veiligheid en gezondheid op het werk. risico 

 

Marsroute voor een doordacht BHV-plan  

1.  Maak een risicoanalyse: bepaal welke risico's er op uw werkplek zijn. Bij een RI&E ga je als werkgever samen met je medewerkers alle mogelijke risico’s op de werkvloer in kaart brengen. Denk hierbij aan fysieke gevaren, zoals gladde vloeren, chemische stoffen (denk aan lithium accu branden en rook met binnen geparkeerde e-bikes bijvoorbeeld) of gevaarlijke machines, maar ook aan psychosociale risico’s, zoals werkdruk of pestgedrag. Het is belangrijk om elk potentieel risico nauwkeurig te documenteren en te evalueren
2.  Stel een BHV-team samen: dit team is verantwoordelijk voor de uitvoering van het BHV-plan. De teamleider is degene die BHV-ers aanstuurt bij de werkzaamheden. Het hoofd BHV houdt zich meer bezig met beleid. Laat mensen op de werkvloer vooral ook nadenken en blijvend verbeteringen aanreiken in het BHV orgaan.
3.  Zorg voor de juiste BHV-opleiding: voldoende getraind zijn in EHBO, brandbestrijding en evacuatie. Bedrijfshulpverleners in een BHV cursus is verder geleerd hoe ze reanimatie met AED toedienen als echt iedere seconde telt.
4.  Maak een BHV-plan: dit plan beschrijft wat er moet worden gedaan in geval van een ongeval of calamiteit. Een goed BHV plan biedt een goede leidraad. Vergeet echter niet dat elk plan zeer specifiek is geschreven voor een individueel bedrijf. Wat voor bedrijf A een goed BHV plan is, hoeft dit niet automatisch ook voor bedrijf B te zijn. Daarom is het laten maken van een BHV plan voor jouw organisatie of een BHV advies dikwijls toch de beste keuze. Oefen het BHV-plan ook regelmatig: zo blijft men paraat in een noodsituatie.

De Arbowet vereist dat BHV'ers toegang hebben tot de nodige uitrusting en materialen om de taken effectief uit te voeren. Denk hierbij aan verbanddozen, veiligheidshesjes, brandblussers, AED's, zaklampen maar ook aan handige Alerts of BHV (groeps)Apps.

Na succesvol afronden van een BHV-cursus i.c.m. de juiste risico inventarisatie aanpak ben je optimaal voorbereid om op de juiste manier te handelen tijdens noodsituaties op de werkvloer als het er echt toe doet. De BHV-er vervult dus bovenal een veelzijdige rol in het waarborgen van de veiligheid. 

 

Veel voorkomende vragen of FAQ's 

 

Wat zijn de belangrijkste focusgebieden bij BHV training ?

 

  • EHBO: BHV' ers zijn getraind in het verlenen van adequate EHBO en omvat het behandelen van wonden, brandwonden, het uitvoeren van reanimatie en het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator).
  • Brandbestrijding: BHV'ers kunnen beginnende branden bestrijden met behulp van brandblussers en andere brandbestrijdingsmiddelen. Ze zijn ook op de hoogte van de procedures om veilig een gebouw te evacueren bij brand.
  • Evacuatie begeleiden: bij een noodsituatie, zoals brand of een gaslek, zorgen BHV'ers voor een ordelijke en veilige evacuatie van het gebouw. Ze begeleiden medewerkers en bezoekers naar veilige verzamelplaatsen en zorgen ervoor dat niemand achterblijft.

 

Wat zijn de belangrijkste materialen en uitrusting voor de BHV?

 

  • EHBO-kits: essentieel voor het bieden van eerste hulp.
  • Brandblussers: verschillende typen voor verschillende soorten branden.
  • Evacuatieplannen: duidelijke en toegankelijke plannen voor noodevacuaties. Elk plan dient de volgende items te bevatten:
    • Brandmeldknoppen
    • Sirenes
    • Brandmeldcentrale+ eventueel sprinklerkoppen en detectoren
    • Interventiemiddelen: haspels, blustoestellen.
    • Vluchtwegen: uitgangen, nooduitgangen vluchtladders ,richting uitgang, richting nooduitgang.
    • Verzamelplaats bij evacuatie
    • Gasafsluiters
    • Afsluiters van elektriciteit
    • EHBO-lokaal
    • Opvangplaats voor brandweer
  • Communicatie: middelen om in verbinding te blijven in een noodsituatie. Denk aan handbrandmelders, BHV hesjes en/of en handige Alerts of Apps.

Wat is de waarde van een specifiek BHV plan per bedrijf ?

Maak een BHV-plan: dit plan beschrijft wat er moet worden gedaan in geval van een ongeval of calamiteit. Een goed BHV plan biedt een goede leidraad. Elk plan is specifiek geschreven voor een individueel bedrijf. Wat voor bedrijf A een goed BHV plan is, hoeft dit niet automatisch ook voor bedrijf B te zijn. Daarom is het laten maken van een BHV plan voor jouw organisatie dikwijls toch de beste keuze. Dit voorkomt bovendien "wiel uitvinden sessies" en maakt best practice binnen een branche bereikbaarder. Oefen het BHV-plan ook regelmatig: zo blijft men paraat als het er echt toe doet..

 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!