Menu
EUR
Ben jij veilig aan het werk?

Ben jij veilig aan het werk?

Veilig werken is van levensbelang, vooral in risicovolle sectoren zoals de bouw en industrie. Jaarlijks gebeuren er duizenden ongevallen, vaak veroorzaakt door valpartijen en het gebruik van machines of voertuigen. Werkgevers moeten zorgen voor duidelijke veiligheidsvoorschriften, goede scholing en passende beschermingsmiddelen. Werknemers spelen ook een rol door de regels te volgen en veiligheidsuitrusting te dragen. Preventie en voldoende bewustzijn zijn doorslaggevend om het aantal ongevallen te verminderen.

De Monitor Arbeidsongevallen 2023 laat een zorgwekkend aantal werkongevallen zien met 2.386 slachtoffers waarvan 69 met dodelijke afloop. Vooral in sectoren zoals bouw, logistiek en industrie gebeuren veel incidenten. Dit rapport van de Arbeidsinspectie benadrukt dat werkgevers proactief moeten zijn in het voorkomen van ongevallen. Het nemen van preventieve maatregelen, zoals goede training en het onderhoud van veiligheidsapparatuur is essentieel om de veiligheid te waarborgen. Veilig kunnen werken is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, zowel voor werkgevers als werknemers. 

Arbeidsongevallen naar oorzaak

Het voldoende voorkomen van arbeidsongevallen blijkt in de praktijk nog steeds een flinke uitdaging. Veel incidenten gebeuren in sectoren als bouw, logistiek en transport, waarbij vooral tijdelijke werknemers een verhoogd risico lopen. Het meest voorkomende ongevalstype was 'vallen' (35 procent), gevolgd door 'in contact met arbeidsmiddel of object' (26 procent), 'door iets geraakt' (20 procent) en 'ongeluk met voertuig of rijdend werktuig' (10 procent). Dit materiaal bevat vaak vorkheftrucks/pallethefwagens en verschillende soorten ladders.

Het blijkt dat het essentieel is dat werkgevers regelmatig veiligheidsprocedures controleren en medewerkers goed instrueren over het gebruik van beschermingsmiddelen. Het doel van dit onderzoek is voorkomen van arbeidsongevallen door middel van informatie over kenmerken van ongevallen en interventies gericht op het vergroten van veiligheid op de werkvloer. Via de monitorrapportage kunnen we gezamenlijk beter leren van ongevallen en zo beter te kunnen bijdragen op het terrein van de preventie.

Bron: Monitor arbeidsongevallen 2023 Arbeidsinspectie


Werkgevers zijn verplicht om ongevallen met letsel of ziekenhuisopname te melden aan de Arbeidsinspectie. Jaarlijks ontvangt de Arbeidsinspectie tussen de 3.500 en 4.500 meldingen van ongevallen. Met deze informatie wordt jaarlijks een monitorrapportage opgesteld om te kunnen leren van ongevallen.

Het ongevalsonderzoeken dat over 2023 is afgerond laat zien dat bijna één vijfde van de ongevallen resulteerde in blijvend letsel en bij 3% kwam het slachtoffer te overlijden. Mannen zijn relatief vaker slachtoffer dan vrouwen, ook na correctie per sector. Oudere werknemers (55+) lopen eveneens een verhoogd risico op arbeidsongevallen, maar in sommige sectoren zijn juist jongeren (<25) vaker betrokken bij ongelukken. De Monitor Arbeidsongevallen draagt hiermee bij aan het vergroten van kennis over arbeidsveiligheid en incidenten onder kwetsbare groepen​.

Risico’s inventariseren, PBM's en kennis

Veiligheid op de werkvloer is essentieel om ongelukken te voorkomen en een gezonde werkomgeving te garanderen. Regelmatig risico’s inventariseren en maatregelen, zoals het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen en duidelijke instructies. Denk ook aan controle en onderhoud van brandblussers en EHBO-koffers, en train medewerkers in het veilig omgaan met machines plus het preventief denken en handelen. Door preventie en controle creëer je een veilige en op termijn een meer productieve werkomgeving in een veiliger en gezonder werkklimaat. Meer over het borgen van de hierbij benodigde organisatie cultuur via de veiliger werken en maatwerk risico inventarisatie & evaluatie lees je in ons blog over Veiliger werken

Een veilige werkplek begint bij goede voorbereiding en duidelijke richtlijnen. Werkgevers moeten risico’s op de werkvloer in kaart brengen en maatregelen treffen om ongevallen te voorkomen. Het gaat daarbij niet alleen om het voorzien in kennis en het verstrekken van de juiste beschermingsmiddelen, maar ook om regelmatig onderhoud. Door werknemers goed op te leiden en veiligheidsprocedures te volgen, kunnen risico’s aanzienlijk worden verminderd. Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!