Menu
EUR
Betekenis PBM of Persoonlijk Beschermingsmiddel

Betekenis PBM of Persoonlijk Beschermingsmiddel

Wat is PBM 

PBM is de gangbare term in sectoren en beroepen waarin werknemers een vorm (of meerdere vormen) van bescherming moeten dragen. PBM staat voor Persoonlijke Beschermingsmiddel en omvat alle middelen die werknemers gebruiken om zichzelf te beschermen tegen risico's op de werkplek. Denk aan veiligheidshelmen, handschoenen, beschermende brillen, gehoorbescherming, en veiligheidskleding zoals reflecterende vesten of ademhalingsmaskers.

Inzet van PBM is vaak wettelijk verplicht in risicovolle omgevingen, en ze vormen een essentieel onderdeel van het veiligheidsbeleid van elk bedrijf voor het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van werknemers in diverse sectoren. Ze dienen als laatste verdedigingslinie tegen werkgerelateerde gevaren, zoals chemische blootstelling, vallende objecten, en gehoorschade. 

Waarom is PBM zo belangrijk? 

Werken in een omgeving met fysieke, chemische, of biologische risico's brengt gevaren met zich mee die variëren van kleine verwondingen tot ernstige, levensbedreigende situaties. PBM kan ernstig letsel of zelfs levens redden en beschermt tegen directe risico's. Bovendien draagt dit bij aan het voorkomen van gezondheidsproblemen tot mogelijk uitval op de lange termijn. 

Goede PBM, zoals helmen, handschoenen, veiligheidsbrillen en beschermende kleding, vormen een cruciaal onderdeel van elke veiligheidsstrategie. PBM is ontworpen om deze risico's te minimaliseren en de kans op ongevallen of gezondheidsschade te verkleinen. Enkele redenen waarom PBM essentieel is:

  • PBM bescherming tegen letsel: zoals helmen en handschoenen beschermen tegen fysieke gevaren zoals vallende voorwerpen of scherpe randen.
  • Gezondheid op lange termijn: Ademhalingsmaskers en gehoorbeschermers helpen voorkomen dat werknemers worden blootgesteld aan schadelijke stoffen of geluiden die hun gezondheid op de lange termijn kunnen schaden.
  • Wettelijke verplichting: In veel sectoren is PBM wettelijk verplicht om te voldoen aan de Arbowetgeving. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot boetes of juridische problemen.
  • Verhoogde veiligheidscultuur: Consequente PBM inzet bevordert een cultuur van veiligheid op de werkplek, wat kan leiden tot minder ongevallen en een hogere productiviteit.

PBM toepassingen

De juiste PBM keuze hangt af van de specifieke risico's op de werkplek. In de FAQ's (onder) zijn enkele veelvoorkomende PBM artikelen en hun toepassingen opgenomen.

Tips voor gebruik PBM

Het hebben van de juiste PBM is stap één, maar het correct gebruiken ervan is minstens zo belangrijk. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat PBM  effectief worden gebruikt:

  • Zorg voor een goede PBM pasvorm: comfortabel en goed passend voor maximale bescherming.
  • Onderhoud regelmatig: Controleer regelmatig op slijtage en vervang PBM indien nodig.
  • Volg de instructies: Lees en volg altijd de fabrikant manual voor correct PBM inzet.
  • Opleiding en training: Biedregelmatig training over het juiste gebruik PBM .

PBM als sleutel tot veiligheid

PBM vormt de basis voor het waarborgen van veiligheid en gezondheid in risicovolle omgevingen. Of je nu een werkgever bent die verantwoordelijk is voor de veiligheid van je personeel, een ZZP-er of een werknemer die zijn eigen gezondheid serieus neemt. 

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste PBM voor jouw werkplek? We  bieden een breed scala  hoogwaardige beschermingsmiddelen die voldoen aan de strengste normen. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies en zorg ervoor dat jouw werkplek zo veilig mogelijk is. Zo is een veiligheidsbril bijvoorbeeld nooit zomaar een veiligheidsbril. Wist je bijvoorbeeld dat je veiligheidsbrillen ook op sterkte of speciale gehoorbescherming voor extreem lawaai kunt krijgen? 

Ook qua veiligheidshelmen heb je heel wat te kiezen. Van een eenvoudige kunststof stoothelm tot zeer geavanceerde helmen van bijzonder sterke materialen en met dempende lagen. Naast dit soort algemeen bekende PBM, heb je ook nog vrij specifieke beschermingsmiddelen. Een goed voorbeeld hiervan is valbeveiliging. Valbeveiliging wordt gedragen door mensen die op hoogwerkers werkzaam zijn, om te voorkomen dat zij een val uit de bak kunnen maken

Vaak voorkomende PBM vragen of FAQ's. 

 

Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn verplicht volgens de Arbowet?

Volgens de Arbowet zijn diverse PBM verplicht, afhankelijk van de specifieke risico's in jouw werkomgeving. Dit kan onder andere bouwhelmen, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming en valbeveiliging omvatten. Zorg ervoor dat je altijd de juiste PBM gebruikt om te voldoen aan de wettelijke eisen en jouw veiligheid te waarborgen. 

Hoe kies ik de juiste werkhandschoenen voor mijn beroep?

Bij het kiezen van werkhandschoenen is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke risico's van jouw werk. Voor bescherming tegen hitte zijn hittebestendige handschoenen ideaal, terwijl chauffeurshandschoenen extra grip bieden bij laden en lossen. Voor natte en koude omgevingen zijn er speciale handschoenen beschikbaar die bescherming bieden tegen deze omstandigheden.

Wat zijn de meest voorkomende PBM artikelen?

De juiste PBM keuze hangt af van de specifieke risico's op de werkplek. Hier zijn enkele veelvoorkomende categorieën en hun toepassingen:

  1. Hoofdbescherming:

    • Voorbeeld: Veiligheidshelmen
    • Toepassing: Bescherming tegen vallende of vliegende voorwerpen, vooral in de bouw en zware industrie.

  2. Oog- en Gezichtsbescherming:

    • Voorbeeld: Veiligheidsbrillen, gezichtsschermen
    • Toepassing: Bescherming tegen stof, chemicaliën, of vonken, essentieel in laboratoria en werkplaatsen.

  3. Gehoorbescherming:

    • Voorbeeld: Oordoppen, gehoorkappen
    • Toepassing: Vermindert schadelijke geluidsniveaus in lawaaierige omgevingen zoals fabrieken of bij gebruik van zware machines.

  4. Ademhalingsbescherming:

    • Voorbeeld: Ademhalingsmaskers, stofmaskers
    • Toepassing: Beschermt tegen het inademen van schadelijke stoffen zoals stof, rook, of chemicaliën, cruciaal in de bouw, schilderwerk en chemische industrie.

  5. Handbescherming:

    • Voorbeeld: Werkhandschoenen
    • Toepassing: Bescherming tegen snijwonden, chemicaliën, en hitte, noodzakelijk in vrijwel elke industrie.

  6. Voetbescherming:

    • Voorbeeld: Veiligheidsschoenen
    • Toepassing: Beschermt tegen vallende voorwerpen, scherpe objecten, en gladde oppervlakken, vaak gebruikt in de bouw en logistiek.

  7. Valbescherming:

    • Voorbeeld: Veiligheidsharnassen
    • Toepassing: Voorkomt vallen van hoogte, essentieel voor werknemers in de bouw en onderhoudswerkzaamheden op hoogte.

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!