Menu
EUR
Brandblusser in de auto - Wat je moet weten

Brandblusser in de auto - Wat je moet weten

Brandblusser in de auto

Je eigen veiligheid en die van medepassagiers staat voorop, vooral onderweg. Een autobrand kan hierbij ineens ernstige schade veroorzaken tot zelfs levensbedreigend zijn. Daarom is het belangrijk om goed  voorbereid te zijn op noodsituaties.

Ben je vaker in de wagen naar het buitenland? Dan is het sowieso nuttig om vooraf te controleren of een brandblusser in een bepaald land verplicht is. Sommige Europese landen kennen de verplichting van een  brandblusser in de auto. Bovendien bieden een aantal Verzekeraars voordelen bij een brandblusser in de auto. Informeer daarom bij uw verzekeraar naar eventuele voorwaarden of kortingen op de premie.

Voor bepaalde voertuigtypes, zoals bedrijfswagens, taxi’s en schoolbussen, geldt een brandblusserplicht. Deze verplichting is ingevoerd voor voertuigen die intensief worden gebruikt en vaak passagiers vervoeren, gezien het hogere veiligheidsrisico.

Brandblusser voor veiligheid en gemoedsrust 

Het beschikken over een brandblusser kan het verschil maken tussen een kleine, beheersbare brand en een potentieel levensbedreigende situatie. Met een brandblusser in de auto bent je bij een beginnende brand in staat direct ingrijpen. Veelal is er in de directe omgeving simpelweg verder ook geen brandblusser voorhanden (zoals bij bedrijfs- of organisatie panden).

Een brand, die snel geblust , kan voorkomen dat deze uitgroeit tot een oncontroleerbare situatie met ernstige gevolgen. Dit kan de omvang en de impact van de brandschade aanzienlijk beperken tot zelfs levens redden. Bovendien kan een brandblusser ook inzetbaar zijn voor mede weggebruikers. Mocht je een autobrand tegenkomen onderweg dan kunt u een of het verschil maken.

Voordelen van een brandblusser in de auto:

  • Snel en adequaat kunnen reageren bij brandincidenten, wat de schade aan uw voertuig beperkt.
  • Levens redden door branden snel onder controle te brengen.
  • Bescherming van passagiers en andere weggebruikers in noodsituaties.
  • Gemoedsrust dat u voorbereid bent op onverwachte noodgevallen.
  • Potentiële voordelen bij uw autoverzekering.

Plaatsing brandblusser in de auto

Een brandblusser moet effectief zijn en goed onderhouden worden om in geval van nood te kunnen vertrouwen op een snelle werking. Plaats deze binnen handbereik, bijvoorbeeld onder de passagiersstoel of in de bagageruimte, zodat u deze snel kunt bereiken. Zorg er ook voor dat de brandblusser stevig vastzit om te voorkomen dat hij tijdens het rijden loskomt en een gevaar vormt. Zo is er de compacte, multi-functionele sprayblusser met een praktische passende houder. Tips over het plaatsen leest u onder in de FAQ's.

Type auto brandblusser

Autobranden ontstaan vaak door brandbare vloeistoffen of elektrische branden in bedrading. Een poeder- of schuimblusser, geschikt voor brandklassen B (brandbare vloeistoffen) en C (elektrische branden), is daarom de beste keuze voor een auto. Deze klassen komen het meest voor bij auto's met verbrandingsmotoren. Kies hierbij bij voorkeur een compacte brandblusser, zodat deze eenvoudig op meerdere plekken in uw voertuig past en bovendien in noodsituaties goed hanteerbaar is. 

Als u besluit een brandblusser in uw auto  te hebben, kies dan voor een exemplaar van goede kwaliteit. Let ook op het formaat en gewicht van de brandblusser, zodat deze goed past in uw auto en gemakkelijk hanteerbaar is tijdens een noodsituatie.

Hoewel er geen specifieke wetgeving is die vereist dat elke auto een brandblusser heeft, kan het toch verstandig zijn om er een in uw voertuig te hebben. Een brandblusser kan een essentiële rol spelen bij het bestrijden van brand en het minimaliseren van schade. 

Vaak voorkomende vragen of FAQ's brandblusser in de auto 

Is een brandblusser verplicht in particuliere auto's?

Nee, er is geen algemene verplichting voor brandblussers in particuliere voertuigen. Wel zijn er wettelijke eisen voor bedrijfswagens, taxi’s en andere specifieke voertuigtypes. Als u echter vaak reist naar andere Europese landen, controleer dan de lokale regelgeving, aangezien in sommige landen een brandblusser verplicht kan zijn.

Welke brandblusser is het beste voor in mijn auto?

Voor autobranden raden we een poederblusser of schuimblusser aan die geschikt is voor klasse B en klasse C branden. Deze zijn effectief bij vloeistof- en elektrische branden, de twee meest voorkomende soorten brand in auto’s. Een blusser van 1 kg is een praktisch en effectief formaat voor in de auto. 

Autopolis voordelen bij een brandblusser in de auto?

Dit kan per verzekeraar verschillen. Sommige verzekeraars bieden inderdaad voordelen of kortingen op de premie als u een brandblusser in uw auto heeft. Informeer daarom bij uw verzekeraar naar mogelijke voorwaarden en voordelen. 

Waar de brandblusser het beste te plaatsen in de auto?

De blusser moet altijd binnen handbereik zijn. Plaats deze bijvoorbeeld onder de passagiersstoel of in de bagagebak op een vaste plaats waar u er ook hier snel bij kunt. Zorg er ook voor dat de brandblusser goed vastzit om ongelukken te voorkomen tijdens het rijden. Bij het kiezen van de locatie is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren.

Ten eerste moet de brandblusser gemakkelijk bereikbaar zijn, zodat u er snel bij kunt in geval van nood. Een goede plek is bijvoorbeeld onder de bestuurdersstoel of aan de zijkant van de bijrijdersstoel.

Daarnaast moet u ervoor zorgen dat de brandblusser stevig vastzit. Dit voorkomt dat de blusser gaat rollen of verschuiven tijdens het rijden. U kunt hiervoor speciale bevestigingsbeugels gebruiken die geschikt zijn voor autogebruik.

Naast het kiezen van de juiste plek is het ook belangrijk om rekening te houden met de beschikbare opbergruimte in uw auto. Sommige voertuigen hebben speciale compartimenten waarin u de brandblusser kunt plaatsen. Als dit niet het geval is, kunt u overwegen om een stevige opberghouder aan te schaffen die u gemakkelijk kunt bevestigen in uw auto.

Hoe lang gaat een brandblusser in de auto mee?

De meeste brandblussers hebben een levensduur van 5 tot 15 jaar, afhankelijk van het type en merk. Het is echter belangrijk om jaarlijks de staat en druk van de blusser te laten controleren. Zodra een brandblusser over de houdbaarheidsdatum gaat of beschadigd raakt, moet u deze vervangen om verzekerd te zijn van een goede werking. 

Wat te doen als ik mijn brandblusser heb gebruikt?

Als de brandblusser is gebruikt, zelfs al is het maar voor een korte tijd, moet deze opnieuw gevuld of vervangen worden. Veel brandblussers kunnen worden nagevuld door een erkende leverancier. Dit zorgt ervoor dat de blusser weer volledig operationeel is en klaar staat voor toekomstige noodsituatie.

 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!