Brandklassen en Blusmiddelen
Welke brandklasse met welk blusmiddel bestrijden?
Voordat we beginnen met het blussen, is het zaak om te weten welk vuur er woedt. Ben jij bekend met de verschillende brandklassen of raken ze misschien nog door elkaar? In dit blog en in de video gaan we dieper in op de diverse brandklassen en de meest effectieve blusmiddelen die hierbij gebruikt kunnen worden. Het is van belang om goed te realiseren om wat voor soort brand het precies gaat en op welke manier je deze het beste kunt doven. Elk type brand vraagt namelijk om een eigen specifieke aanpak en blustechniek.
Brandklassen
De indeling in brandklassen volgt een oplopende schaal: hoe hoger de positie op de lijst, hoe minder vatbaar de materialen zijn voor brand. Klasse A vertegenwoordigt de minst brandbare materialen, terwijl klasse F zeer ontvlambaar is. Het toewijzen van materialen aan een specifieke klasse is afhankelijk van verschillende factoren, zoals vlamtijden, temperatuur en rookontwikkeling.
- Brandklasse A: Vaste stoffen
- Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen
- Brandklasse C: Gassen
- Brandklasse D: Brandbare metalen
- Brandklasse E: Vervallen in Nederland
- Brandklasse F: Oliën en vetten
- Kantoren, magazijnen, appartementen zonder noemenswaardige extra brandbare materialen worden de volgende brandblussers gebruikt:
- Schuimbrandblussers (Brandklasse A en B)
- Poederbrandblussers (Brandklasse A, B en C)
- In technische ruimtes en de professionele horecakeuken is deze brandblusser in gebruik
- CO2-brandblusser (Brandklasse B)
- Frietkramen en professionele keukens waar met vetten wordt gewerkt, wordt voornamelijk de volgende brandblusser gebruikt:
- Schuim-vetbrandblusser (Brandklasse A, B en F)
Meer informatie:
Tabel brandklassen en blusmiddelen in pdf downloaden