Menu
EUR
EHBO en Red Levens: Wereld Eerste Hulp Dag 2024

EHBO en Red Levens: Wereld Eerste Hulp Dag 2024

EHBO en Red Levens: Wereld Eerste Hulp Dag 2024

Op zaterdag 14 september 2024 is het weer zover: dan  vieren we Wereld Eerste Hulp Dag, een initiatief dat in 2000 is opgericht door de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen. Het doel van deze World First Aid Day is duidelijk: levens redden door bewustzijn te vergroten en EHBO kennis toegankelijk te maken voor iedereen, waar ook ter wereld.

Belang van Wereld Eerste Hulp Dag

Jaarlijks worden wereldwijd duizenden levens gered dankzij eerste hulp. Deze dag is bedoeld om mensen over de hele wereld te leren dat iedereen eerste hulp kan leren, en hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op noodgevallen. In situaties waar directe medische hulp niet beschikbaar is, kan eerste hulp het verschil maken tussen leven en dood.

Dit initiatief benadrukt ook dat eerste hulp een humanitaire daad is, die bijdraagt aan het versterken van gemeenschappen. Of het nu gaat om het verlenen van zorg in crisissituaties of bij alledaagse ongevallen, iedereen kan leren helpen en levens redden.

Wereldwijd Thema en Activiteiten 

Elk jaar kiest 'Wereld Eerste Hulp Dag' een thema, zodat we telkens op een andere manier worden uitgedaagd om onze kennis over eerste hulp te vergroten. Verenigingen en organisaties wereldwijd – ook in Nederland – organiseren voorlichtingscampagnes, cursussen en evenementen om mensen te leren hoe ze levens kunnen redden.

Of het nu gaat om het aanleggen van een verband, reanimeren of het behandelen van brandwonden, deze vaardigheden zijn onmisbaar. Het mooie van eerste hulp is dat het eenvoudig te leren is, maar een levenslang verschil kan maken.

Nederland Doet Mee

In Nederland wordt deze dag gevierd met talloze initiatieven. Diverse verenigingen geven voorlichtingen en EHBO-cursussen, zodat iedereen de kans krijgt om de basis van eerste hulp zodat iedereen de kans krijgt om levensreddende vaardigheden te leren. Het motto blijft simpel: "Iedereen kan eerste hulp leren". Dit is van onschatbare waarde, want je weet nooit wanneer je deze kennis nodig hebt om een verschil te maken. 

Bron: ARBO centrum

Doe Mee en Maak het Verschil

Sluit u aan bij de wereldwijde beweging op Wereld Eerste Hulp Dag. Door nu de basis van eerste hulp te leren, kunt u levens redden. Bezoek ons EHBO assortiment voor meer informatie over ons assortiment en onze acties. Samen kunnen we een veilige omgeving creëren, zowel thuis als op de werkvloer. Leer eerste hulp en maak het verschil – want uw actie kan iemand anders zijn leven veranderen.

Veiligheid Voorop met Alleveilig.nl

Wij begrijpen we hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn. Daarom bieden we een breed assortiment aan EHBO-producten en aanbiedingen om dit initiatief te staven. Van complete EHBO-koffers  in de A categorie tot makkelijk te verplaatsen compacte verbanddozen. Wat uw situatie ook is, wij hebben de juiste materialen om u en uw omgeving veilig te houden.

Als u uw kennis up-to-date wilt houden, bent u bij ons aan het juiste adres voor advies en de beste EHBO-producten. Op Wereld Eerste Hulp Dag kunt u bovendien profiteren van speciale aanbiedingen, zodat u altijd voorbereid bent op het onverwachte.



Veel voorkomende EHBO vragen FAQ's EHBO 

Wat moet ik doen als iemand een hartstilstand heeft?

Bel onmiddellijk 112 en begin met reanimatie. Indien beschikbaar, gebruik een AED. De eerste minuten zijn cruciaal bij een hartstilstand; snelle reanimatie verhoogt de overlevingskans aanzienlijk. Zorg dat medewerkers opgeleid zijn in reanimatie en weten hoe een AED werkt.

Welke basisvaardigheden zijn onmisbaar bij EHBO op de werkplek?

Iedere werknemer zou moeten weten hoe te handelen bij verstikking, brandwonden, flauwvallen en kleine verwondingen. Dit kan door basis EHBO-training te volgen. Daarnaast is het belangrijk te weten hoe je effectief eerste hulp verleent bij ernstige incidenten, zoals botbreuken en hartproblemen.

Bij brandwonden moet u onmiddellijk de verbrande huid gedurende ten minste 10 minuten koelen met koud stromend water. Vervolgens kunt u de wond beschermen tegen infecties en verdere schade door deze te bedekken met een niet-klevend verband of een steriel kompres uit uw verbanddoos.

Bij kleine brandwonden is spoelen met koud water essentieel. Daarna kunt u de wond bedekken met een steriel verband of een speciale brandwondenpleister uit uw verbanddoos. Bij ernstige brandwonden is het echter van groot belang om onmiddellijk medische hulp in te schakelen. 

Waar op letten bij het samenstellen van een EHBO koffer?

Bij het samenstellen van de geschikte EHBO koffer binnen handbereik is het van belang om over diverse  verbandmiddelen te beschikken; zoals gaasjes, verbandwatten, wondverband dat niet kleeft, snelverband en een elastisch hydrofiel verband. Deze middelen zijn noodzakelijk om wonden af te dekken, bloedingen te stoppen en zwellingen te verminderen.

Daarnaast is het belangrijk om voorafgaand aan het aanbrengen van het verband de wond goed schoon te maken. Hiervoor zijn desinfectiemiddelen zoals jodium, alcohol of chloorhexidine nodig. Het is echter van groot belang om deze middelen met mate te gebruiken omdat overmatig gebruik kan leiden tot hinder in het genezingsproces.

Naast verbandmiddelen en desinfectiemiddelen dienen er ook medische hulpmiddelen in de verbanddoos aanwezig te zijn. Hierbij kan gedacht worden aan een pincet, schaar, thermometer en tekentang.

Verder kan het nuttig zijn om diverse andere materialen in de verbanddoos op te nemen zoals pleisters, een mitella, een nooddeken, oogspoeling, een beademingsmasker en eventueel pijnstillers.

Tot slot wordt aangeraden om een EHBO-handleiding in de verbanddoos te bewaren. Deze handleiding kan helpen bij het snel ingrijpen en biedt instructies bij verschillende soorten verwondingen. 

Zijn er tips voor sectoren en evenementen of activiteiten?

Beheren van EHBO benodigdheden tijdens evenementen kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om grote evenementen. Hieronder volgen enkele tips om het beheren van EHBO benodigdheden effectiever te maken:

  • Stel een EHBO-team samen en zorg voor voldoende getrainde EHBO'ers.

  • Maak een inventarislijst van alle EHBO benodigdheden en zorg voor voldoende voorraad.

  • Zorg ervoor dat de EHBO-koffers op verschillende locaties op het terrein aanwezig zijn.

  • Betrokkenen kennen de locaties van de EHBO-post en de EHBO tassen en koffers.

  • Borg de communicatie tussen de EHBO-post, het EHBO-team en andere betrokkenen, zoals beveiligingsmedewerkers en de organisatie van het evenement.

  • Controleer regelmatig de voorraad van de EHBO-koffers en tyassen en vul deze aan indien nodig.

  • Maak gebruik van technologie zoals een EHBO-app om snel te kunnen reageren op noodsituaties 

Je draagt EHBO tassen comfortabel en makkelijk overal met je mee voor het verlenen van hulp bij festivals, sportevenementen of bijvoorbeeld bedrijfsuitjes. Zorg ervoor dat je altijd de adequate EHBO tas beschikbaar hebt en voorkom daarmee onnodige complicaties en onveilige situaties (zie hiervoor ook de FAQ rubriek onder).

De EHBO behoefte bij evenementen hangt af van diverse factoren, zoals de omvang en de aard van de activiteiten. In het algemeen wordt aanbevolen om minimaal één EHBO-post te hebben per 500 bezoekers, waarbij er ten minste één gediplomeerde EHBO'er aanwezig moet zijn. Bovendien is het belangrijk om voldoende EHBO-koffers op het terrein te hebben. Als verder hierbij te hanteren vuistregel: voor elk 250 aanwezigen één EHBO-koffer. 

Verder zijn er specifieke EHBO-koffers aangepast aan behoeften in diverse omgevingen zoals kinderopvang, bouw, horeca, en sport. Elk van deze koffers bevat materialen die specifiek zijn geselecteerd voor de unieke eisen van elke sector of activiteit, zodat je altijd goed voorbereid bent. 

Hoe zit het met de EHBO koffer verplichting voor in de auto?

In de auto ben je in Nederland (nog) niet verplicht een verbanddoos voor in de auto bij je te hebben. Het wordt echter wel geadviseerd. Ga je met de auto naar het buitenland? In steeds meer EU landen is er inmiddels al een verplichting. Controleer dit daarom van tevoren, zodat je niet in de problemen komt.

Een EHBO kit voor in de auto is sowieso aan te bevelen omdat medische aandacht en handeling nodig is  in situaties waarin professionele hulp niet zo snel aanwezig kan zijn als in een bebouwde kom. Een compacte EHBO auto kit kan overigens ook uitkomst bieden bij wonden die op zich niet heel ernstig zijn, maar waarbij wel infectiegevaar op de loer ligt. Wanneer je EHBO set auto binnen handbereik is, kan dit nare medische complicaties voorkomen. Bij grotere incidenten kan een EHBO-doos inhoud ook personen in nood helpen. Denk aan wegwerp handschoenen of gaas om een wond te bedekken en druk uit te oefenen voordat de hulpverleners arriveren. 

Is een AED verplicht op de werkplek?

Een AED is niet wettelijk verplicht voor elke werkplek, maar het wordt sterk aanbevolen, vooral op locaties met veel medewerkers. Een AED kan het verschil maken bij een hartstilstand, omdat het snel een schok kan toedienen voor het herstellen van het hartritme.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!