Menu
EUR
Wegens drukte kan de levertijd iets langer zijn. Bedankt voor je begrip!
Frisse tips voor werken bij warmte

Frisse tips voor werken bij warmte

Frisse tips voor het werken bij warmte

In de zomer lopen temperaturen op de werkvloer geregeld op tot 30 graden of meer. Aan een zwembad met een verfrissend drankje zijn deze temperaturen doorgaans best prettig, alleen met werk is dit dikwijls een heel ander verhaal.   

Productie of verpakkingsmachines geven binnen bijvoorbeeld flink veel hitte af. Dit laat het kwik dan al vlot verder stijgen op de werkvloer. Ook op een rangeer terrein in de logistiek of in de bouw bijvoorbeeld kan de specifieke omgevingstemperatuur oplopen tot 45°C op meer. Werken in de warmte kan dan ook uitdagend zijn. Met een aantal pragmatische aanpassingen kun je het vaak al comfortabeler maken voor jezelf en/of je werknemers. Hier zijn een aantal praktische tips voor de warme werkdagen. 

Handen wassen en afkoelen 

Een duik in het zwembad is bijzonder verfrissend. Jammer dat we tussen de meetings door niet even een duik kunnen nemen. Tóch is er een manier om je lichaam snel af te koelen. Dat doe je door je voeten, polsen en hals regelmatig te verfrissen. Op deze plekken in ons lichaam liggen onze slagaders dicht onder de huid. Onze warmtereceptoren zijn hier het gevoeligst. Steek je handen dus regelmatig onder een stroom koud water zodat je hele lichaam mee kan afkoelen.

Drink voldoende water

Het is belangrijk om voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd genoeg water meeneemt naar je werkplek. Een koelbox met koelelementen kan helpen om drankjes de hele dag fris te houden. Om je lichaam gehydrateerd te houden, is het aan te raden om elke 20 minuten te drinken. Vermijd teveel koffie (en zéker alcohol) want die drogen je enkel maar uit. Niet zo’n fan van gewoon water? Geef je drank dan eens een smaakje, bijvoorbeeld met schijfjes limoen of sinaasappel

Zet schakelaars daar waar mogelijk op off

Lampen en elektronica geven onvermijdelijk warmte af. Schakel daarom zoveel mogelijk apparaten uit. Is er voldoende natuurlijk licht op kantoor? Dim dan een aantal lampen. Apparaten die je niet constant nodig hebt (printers bijvoorbeeld) kun je dikwijls ook gewoon uitschakelen.

Ventilatie

Richt de werkplaats in met goede ventilatie. Hiermee kun je warme en vochtige dampen afvoeren. Ook luchtvochtigheid is belangrijk. Probeer de vochtigheid tussen de 40 en 60% procent te houden. Een té hoge luchtvochtigheid heeft als gevolg dat mensen via de lucht hun warmte niet kwijt kunnen. Vochtigheid heeft een grote invloed op hoe ons lichaam warmte aanvoelt. Loopt de vochtigheid bij hitte op, dan krijgt ons lichaam het moeilijker om zijn warmte kwijt te raken. En dat willen we natuurlijk vermijden.

Lichtinval en planten verdienen aandacht

Bij warm weer hebben je planten wat extra aandacht nodig. Voor die liefdevolle zorg (en een goede scheut water natuurlijk) geven ze namelijk ook wat terug: planten helpen namelijk met het regelen van het binnenklimaat. Naast sfeer en gezelligheid scoren planten dus ook goed voor de luchtkwaliteit. Plaats zonneschermen die de straling van de zon tegen houden. Of gebruik reflectieschermen die de straling weerkaatsen. 

Voldoende rust 

Maak afspraken met je collega’s rondom rusttijden. Plan bijvoorbeeld zwaar werk in tijdens de ochtend en licht werk tijdens de warmste momenten. Zo kun je vaak ook extra rustperiodes inlassen. Werken bij hoge temperaturen of met hete producten kan leiden tot minder goede prestaties of tot gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk dat werkgevers beoordelen wat de warmte-risico’s zijn op de werkplek om tijdig actie te ondernemen. Meer over hoe dit te borgen via deze link naar de Kennisbank van ARBO centrum

Ook werknemers hebben een rol in het inschatten van de risico’s. Voor meer specifieke informatie over werken bij warmte verwijzen we naar het Arboportaal (van het Ministerie van Sociale Zaken). In het EU portaal "heat shield" is per branche in diverse talen een leidraad uitgewerkt voor de productiviteit en "heat stress "reductie bij werken in warmte. 
  

bron: heat-shield.eu

In essentie is dit het devies: beperk zware fysieke activiteiten tot een minimum of pas andere werkmethodes toe. Werk daar waar mogelijk eerder in de ochtend wanneer behalve de temperatuur ook het ozongehalte lager is. Werk kortere periodes aaneengesloten en neem vaker en langere pauzes, bij voorkeur in een gekoelde ruimte. Op deze manier geef je je lichaam de kans om af te koelen en voorkom je oververhitting.

Zoek de schaduw op, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Dit helpt om directe blootstelling aan de zon te verminderen en vermindert bovendien het risico op zonnesteek.

Nieuwe verkoelende kleding

Er zijn speciale koelvesten die ontworpen zijn om je comfortabel te houden bij warmte (eenvoudig te activeren met water). Om het hoofd letterlijk koel te houden is er een verkoelende hoofdband om eenvoudig inzetbaar urenlang bescherming te bieden tegen de zon.



Verder zijn er o.a. M-Safe veiligheidshandschoenen gemaakt om handen te te beschermen voor gevaren van buitenaf. Door de goede bescherming kun je doorwerken met minder risico's. Deze handschoenen met nitril-coating zijn ontworpen om zo min mogelijk pluisjes en stof te veroorzaken. De speciale technologie wordt geactiveerd door de beweging van onze handen en de verhoogde temperatuur binnen de handschoen. Er komt dan een verkoelend bestanddeel vrij zodat je handen droog en afgekoeld blijven. Deze handschoen voldoet aan de normen is verkrijgbaar in diverse maten. 

Volg deze tips op en maak het werken in de warmte wat aangenamer voor jou en je werknemers. Door veiligheidsmaatregelen te treffen en goed voorbereid te zijn, kun je genieten van een comfortabele productieve zomer!


Veel voorkomende vragen of FAQ's 

 

Hoe vaak is zonnebrandcremè nodig?

Bescherm jezelf tegen de zon: Smeer regelmatig in met zonnebrandcrème met een hoge factor, minimaal elke 2 uur. Dit helpt om schadelijke effecten van UV-straling te voorkomen en bescherm uw huid tegen verbranding.

Waar kan ik verder aan denken met kleding?

Overweeg ook om een extra set beschermende kleding mee te nemen om tijdens de dagelijkse taken te kunnen wisselen als u veel hebt gezweet. Gebruik lichte werkkleding met voldoende protectie tegen specifieke risico’s op de werkplek. Denk behalve aan luchtige kleding ook aan UV beschermende kleding gemaakt van ventilerend katoen in plaats van polyester kleding.

Andere aandachtspunten in de zomerwarmte? 

Kleding van een lichte en ademende stof die lekker losjes zit maakt dat lucht onder kleding voldoende blijft circuleren. Belangrijk daarbij is dat u voor een lichte kleur gaat. Lichte kleuren reflecteren beter het zonlicht terwijl een donkere kleur – en zeker zwart – de stralingswarmte van de zon net absorbeert  Een lichte werkbermuda kan ook verkoeling bieden, mits dit geen gevaar oplevert voor persoonlijke veiligheid is essentieel om ongelukken te voorkomen.

 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!