Menu
EUR
Risico Inventarisatie en Evaluatie - ARBO cijfers

Risico Inventarisatie en Evaluatie - ARBO cijfers

Werkplekken behoeven periodieke controle op risico’s: zijn deze nog voorzien van de up to date veiligheidsmaatregelen? Door dit te beoordelen identificeer je goed de gevaren. Zo ben je beter in staat om passende maatregelen te nemen, immers; wanneer je risico’s goed in kaart brengt dan is de gerichtere aanpak een stap dichterbij en daardoor de kans om ongelukken kleiner.

Cijfers ARBO in bedrijf 

Het  aantal bedrijven met een RI&E is gestegen naar bijna 2/3 en 1/3 scoort nog onvoldoende op kwaliteit. Dit komt vaak door een gebrek aan kennis over wet- en regelgeving. Bedrijven met een goed uitgevoerde RI&E blijken betere arbeidsomstandigheden te bieden. De monitor "Arbo in bedrijf" geeft o.a. inzicht in de naleving van de regels voor arbeidsomstandigheden.

De resultaten van de analyse werden vertaald naar soort werkgever (circa 350.000) en werknemer (circa 8,5 miljoen) in Nederland. De monitor geeft hiermee een objectief beeld. De Inspectie ziet een verband tussen het ontbreken van een RI&E en een gebrek aan kennis van wet- en regelgeving. Ook is het zorgelijk dat werkgevers minder voorlichting geven en minder toezien op de naleving van instructies en voorschriften zoals het correct toepassen van maatregelen.

Wat is een RI&E?

Een RI&E, oftewel een risico-inventarisatie en -evaluatie, is een instrument voor bedrijven om de veiligheid en gezondheid op de werkvloer te waarborgen. Als werkgever ben je verplicht om een RI&E uit te voeren en maatregelen te nemen om risico’s te beheersen. Maar wat houdt een RI&E precies in en waarom is het zo belangrijk?

In een RI&E leggen werkgevers vast met welke arbeidsrisico's hun werknemers te maken kunnen krijgen. En welke maatregelen nodig zijn om deze risico's te voorkomen of te verminderen. Het is belangrijk om dit in kaart te brengen, zodat de werkgever maatregelen neemt en werknemers gezond en veilig kunnen werken. Maar niet alle RI&E's worden goed uitgevoerd; een derde scoort onvoldoende op kwaliteit. Wanneer je geen gebruik kunt maken van een branche RI&E en jouw werknemers werken samen in totaal meer dan 40 uur per week, dan ben je verplicht om de RI&E te laten toetsen door een kerndeskundige. Wil je deze RI&E toetsing laten uitvoeren? ARBO centrum helpt je daar graag bij

RI&E en inventariseren van risico's

Bij het uitvoeren van een RI&E ga je als werkgever samen met je medewerkers alle mogelijke risico’s op de werkvloer in kaart brengen. Denk hierbij aan fysieke gevaren, zoals gladde vloeren of gevaarlijke machines, maar ook aan psychosociale risico’s, zoals werkdruk of pestgedrag. Het is belangrijk om elk potentieel risico nauwkeurig te documenteren en te evalueren.

ARBO en RI&E in de praktijk

Wat blijkt nu? Bedrijven met een kwalitatief goede RI&E doen het beter op het gebied van gezond en veilig werken in de praktijk ten opzichte van bedrijven die geen of een kwalitatief onvoldoende RI&E hebben. Werkplekken behoeven regelmatige controle op risico’s. Zijn deze nog voorzien van de juiste veiligheidsmaatregelen? Door risico’s afdoende te kunnen beoordelen identificeer je ook beter de gevaren. Zo kun je deze ook doelgerichter aanpakken en zo de kans op ongelukken en klachten sterk verkleinen.

Bron: ARBO centrum (klik op de visual) 

Dit proces resulteert in een vermindering van verzuim, efficiënter werken en gemotiveerde werknemers. Zet daarom deze 1e stap en download de handige veiligheidschecklist van ARBO centrum en ontdek binnen 1 minuut of jij en je team veilig en goed voorbereid aan de slag kunnen, 

Evalueren en prioriteren

Na het inventariseren van de risico’s is het tijd voor de evaluatie. Hierbij wordt gekeken naar de ernst van elk risico en de kans dat het zich voordoet. Op basis van deze evaluatie kan een prioriteitenlijst worden opgesteld, zodat de meest urgente risico’s als eerste aangepakt kunnen worden. Meer over het borgen van het verbeterproces bij veilig werken lees je in dit blog

Bron ARBO centrum

Het nemen van maatregelen is essentieel om de risico’s te beperken. Dit kan variëren van het aanpassen van werkprocessen tot het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen. Het is belangrijk om hierbij altijd de betrokken medewerkers te raadplegen en samen te werken aan oplossingen.

Opstellen van een plan van aanpak

Na het inventariseren, evalueren en treffen van maatregelen is het zaak om een plan van aanpak op te stellen. Dit plan geeft weer hoe de risico’s worden beheerst en welke maatregelen er genomen zijn. Daarnaast bevat het plan een overzicht van de deadlines en verantwoordelijkheden. Meer over veiligheid en gezondheid in het werk lees je in dit blog. 

Continu proces

Een RI&E is geen eenmalige actie, maar een continu proces. Het is belangrijk om regelmatig de inventarisatie te herzien en te actualiseren. Nieuwe risico’s kunnen immers ontstaan door bijvoorbeeld veranderingen in de werkprocessen of nieuwe technologieën. Door periodiek de RI&E te updaten, blijft de veiligheid en gezondheid op de werkvloer gewaarborgd.

Conclusie

Een goede risico-inventarisatie en -evaluatie is van groot belang voor de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Door alle risico’s zorgvuldig in kaart te brengen en passende maatregelen te nemen, zorg je ervoor dat jouw medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Vergeet niet om regelmatig de RI&E te herzien en bij te werken, zodat je altijd up-to-date blijft en mogelijke risico’s tijdig kunt identificeren en aanpakken.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!