Menu
EUR
Rookmelder - Wat je moet weten

Rookmelder - Wat je moet weten over de veilige werking

Rookmelder belangrijk?

In ons land zijn er jaarlijks meer dan 7.000 woningbranden. Hoewel 70% van de huishoudens rookmelders heeft, blijkt uit onderzoek van de Brandweeracademie dat slechts 45% hiervan naar behoren functioneert. Het is daarom van levensbelang om betrouwbare rookmelders te installeren, deze goed te onderhouden en tijdig te vervangen.  

Een goed werkende rookmelder kan levens redden door u en uw gezin op tijd te waarschuwen bij een brand. Ze detecteren rookontwikkeling in een vroeg stadium, waardoor u meer tijd heeft om uw woning veilig te verlaten. Met een kleine investering via een rookmelder kun je veel leed voorkomen.



Bron: ID.nl Kieskeurig

Soms kan het lastig zijn om te bepalen welke je nu nodig hebt en waar je de rookmelder het beste kunt plaatsen en ... hoe deze ook goed blijven werken. In dit blog daarom deze en meer FAQ's ' zodat je de juiste keuze maakt voor jouw veiligheid. Door de rookmelder op doordachte plekken te plaatsen, zoals in de hal, overloop en slaapkamers, kun je ervoor zorgen dat u in een noodgeval direct wordt gealarmeerd. Regelmatig testen en schoonmaken van uw rookmelders helpt om hun betrouwbaarheid te garanderen.

Veiligheid vergroten met draadloos koppelbare en slimme rookmelders

Draadloos koppelbare rookmelders bieden verhoogde veiligheid doordat ze bij brand allemaal tegelijk alarm slaan. Ze zijn eenvoudig te installeren en kunnen gekoppeld worden met hittemelders en koolmonoxidemelders voor uitgebreide bescherming. Ze kunnen eenvoudig met andere rookmelders worden verbonden. 

Het koppelen van de melders is eenvoudig en snel. Door de melders op elkaar in te leren en een huiscode toe te wijzen, staan ze in verbinding en geven bij brand een luid alarmsignaal (norm is +/1 85 dB). Alle aangeboden draadloos koppelbare brandmelders zijn gecertificeerd volgens de Europese Norm 14604. Sommige rookmelders bieden extra functies, zoals koolmonoxide detectie of ingebouwde noodverlichting. Deze functies kunnen extra veiligheid en gemoedsrust bieden. Daarnaast zijn er ook slimme rookmelders die via een mobiele app verbinding maken met uw smartphone, zodat u waar u ook bent meldingen ontvangt in geval van rookdetectie Meer over deze slimme rookmelder lees je in dit blog 

Beste plekken om rookmelders te plaatsen

Enkele tips en weetjes over de beste locaties en het onderhoud van rookmelders:

  • Op elke verdieping: Installeer minstens één rookmelder op elke verdieping van uw huis, inclusief de kelder en zolder.
  • In de hal en overloop: Deze ruimtes fungeren vaak als vluchtroutes bij brand. Door hier rookmelders te plaatsen, wordt u tijdig gewaarschuwd bij rookontwikkeling.
  • In of nabij slaapkamers: Voor maximale bescherming tijdens de slaap is het raadzaam rookmelders in of direct naast de slaapkamers te installeren. Overweeg om in elke slaapkamer een rookmelder te plaatsen voor extra veiligheid.
  • In de keuken: Hoewel de kans op valse alarmen door kookdampen groot is, is het belangrijk om een rookmelder in de keuken te hebben. Plaats deze op een veilige afstand van de kookplaat of het fornuis, buiten de damp.
  • In de woonkamer: Als u een haard of houtkachel heeft, is het verstandig om in deze ruimte een rookmelder te plaatsen.
  • In de garage: Wanneer u de garage gebruikt om accu's op te laden, is het aan te raden om hier een rookmelder te installeren.

Plaatsingstips:

  • Aan het plafond: Rook stijgt op, dus monteer rookmelders bij voorkeur aan het plafond voor optimale detectie. Zorg ervoor dat ze op minstens 30 cm afstand van muren en hoeken worden geplaatst.
  • Vermijd tochtige plekken: Plaats rookmelders niet in de buurt van ventilatoren, ventilatieopeningen of boven de verwarming, omdat luchtstromen de rookdetectie kunnen beïnvloeden.
  • Schuine plafonds: In ruimtes met schuine plafonds dient de rookmelder op ongeveer 90 cm vanaf het hoogste punt te worden gemonteerd om stilstaande luchtlagen te vermijden.

Rookmelder onderhoud

Een rookmelder kan alleen vrij van stof en in een schone omgeving optimaal functioneren. Te vaak raakt een rookmelder vervuild en zit er een hoop stof aan de binnenkant van de melder. Gebruik bij het schoonmaken van een rookmelder geen schoonmaakmiddelen en water. U kan de rookmelders die in uw woning aanwezig zijn het beste 1 keer per maand reinig.

Maak alleen de buitenkant en zijkant van de melder schoon en maak hierbij gebruik van de zachte borstel van een stofzuiger. Indien de buitenkant erg vies kan u ter ondersteuning ook een lichtvochtige doek gebruiken. Op stofgevoelige plekken of ruimtes waar dampvorming aanwezig is kan u het beste een hittemelder monteren. Een thermische melder is minder gevoelig voor omgevingsinvloeden en reageert op een snelle stijging van de temperatuur en niet op rookontwikkeling.

Als u gaat verbouwen of andere werkzaamheden gaat uitvoeren waarbij veel stof kan vrijkomen kan de rookmelders het beste voorzien van een stofhoes. De stofhoes zorgt ervoor dat de rookmelder niet vervuild kan raken tijdens de werkzaamheden. Deze hoes kan u ook gebruiken indien u de plafonds gaat schilderen in de praktijk kan het dan nog handiger zijn om de melders tijdens de schilder werkzaamheden tijdelijk te verwijderen. Vergeet niet om de melders weer terug te plaatsen na de werkzaamheden of de rookmelders weer op te hangen.

Onderhoudstips:

  • Regelmatig testen: Test uw rookmelders minstens één keer per maand om er zeker van te zijn dat ze functioneren. Gebruik hiervoor de testknop op het apparaat.
  • Schoonmaken: Stof de melders regelmatig af met een zachte borstel of stofdoek. Ophoping van stof of vuil kan de werking belemmeren.
  • Batterijen vervangen: Controleer de batterijen minstens één keer per jaar en vervang ze indien nodig. Een goed moment hiervoor is tijdens het wisselen van de klok voor zomer- of wintertijd.
  • Levensduur: De meeste rookmelders hebben een technische levensduur van 10 jaar. Na deze periode is het raadzaam ze te vervangen om optimale werking te garanderen.

Door deze richtlijnen te volgen, zorgt u voor een effectieve werking van uw rookmelders en verhoogt u de veiligheid van uzelf en uw gezin. Voor meer praktische informatie: klik op de vragen bij deze FAQ's

Veelgestelde vragen FAQ's Rookmelders

Wat is de beste rookmelder?

De beste rookmelder is gecertificeerd volgens de Europese norm EN 14604 en slaat tijdig alarm met een signaal van minimaal 85 dB. Optische rookmelders zijn een uitstekende keuze voor de meeste ruimtes.

Waar en hoe rookmelders te plaatsen?

Plaats rookmelders op elke verdieping van uw huis, bij slaapruimtes en in ruimtes met brandgevaar zoals de keuken en garage. Monteer of bevestig ze aan het plafond voor optimale werking omdat rook altijd opstijgt. Zorg dat je de rookmelder plaatst op centrale locaties zoals de hal of dichtbij de slaapkamers. Houd minimaal 25 cm afstand van lichtpunten en muren om valse alarmen te voorkomen. Test de rookmelder na installatie om te verzekeren dat je deze overal in het huis kunt horen, zelfs met gesloten deuren.

Hoe vaak moet u de batterijen van een rookmelder vervangen?

Vervang de batterijen minimaal één keer per jaar. Gebruik het wisselen van de klok als herinnering. Lees meer in dit blog Sommige rookmelders hebben duurzame lithiumbatterijen die 10 jaar meegaan.

Hoe lang gaat een rookmelder mee of wat is de gemiddelde levensduur?

Onderhoud en regelmatige controle zijn essentieel voor een goede werking. Bij normale omstandigheden en omgevingsinvloeden is de technische levensduur van een rookmelder ongeveer 10 jaar. De binnenkant van een brandmelder is voorzien van een rookkamer waarin een sensor aanwezig is. Deze sensor is gevoelig voor stof en insecten. In de praktijk ziet een rookmelder er aan de buitenkant vaak schoon uit. Aan de binnenkant is dit veelal een heel ander verhaal doordat stof zich in de loop van jaren ophoopt en de werking van de melder beïnvloed. Door slijtage wordt een rookmelder tegen het einde van de levensduur minder betrouwbaar en kunnen er vals meldingen ontstaan.

Rookmelders zijn gevoelig voor stof, spinnenwebben en insecten. Een vervuilde melder kan je ineens laten schrikken doordat deze door vervuiling van de in rookmelder aanwezige sensor een onverklaarbaar vals alarm kan geven. Als u een rookmelder ophangt op plekken waar luchtcirculatie is zien wij nog vaker valse meldingen. Een rookmelder die is gemonteerd in de buurt van een (buiten) deur raakt sneller vervuild en slaat door de aanwezige circulatie van lucht eerder alarm. Zorg er dus voor dat u de aanwezige rookmelders met regelmaat voorzichtig schoon maakt. Doe dit tenminste 2 keer per jaar om onnodige slijtage en de kans op vals meldingen zoveel mogelijk te voorkomen. Als geheugensteun kan u bijvoorbeeld als de zomertijd en wintertijd in gaat de melders een reinigingsbeurt geven. Op de zij- of onderkant van de melder kan u een stickertje terugvinden waarop de productiedatum en advies vervangingsdatum staat vermeld.

Hoe test u of uw rookmelder nog goed werkt?

Gebruik de testknop of test met rooksimulatie (bijvoorbeeld een rookmeldertestspray) om te controleren of uw rookmelder goed functioneert.

Wat is nu het verschil CO-melder en CO2-meter?

Een CO-melder meet de hoeveelheid levensgevaarlijke CO in de atmosfeer en registreert dat er onvolledige verbranding ergens plaatsvindt. Een CO2-meter meet daarentegen de verhouding van CO2 in de lucht en waarschuwt wanneer er geventileerd moet worden. Sommige rookmelders zijn ook draadloos te koppelen met hittemelders en koolmonoxidemelders (mits deze ook zijn uitgerust met een RF module).

Wat te doen als de rookmelder piept? 

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom de rookmelder piept. Meestal betekent dit dat de batterij bijna leeg is en vervangen moet worden. Het is dus belangrijk om regelmatig de batterij te controleren en te vervangen wanneer nodig.

Als de batterij onlangs is vervangen en de rookmelder blijft piepen, kan dit duiden op een storing of een defect. In dat geval is het raadzaam om de handleiding van de rookmelder te raadplegen en te kijken of er specifieke instructies zijn voor het oplossen van problemen.

Als er geen specifieke instructies zijn, is het raadzaam om de rookmelder te resetten. Dit kan gedaan worden door de stroom uit te schakelen of door op de resetknop te drukken, afhankelijk van het type rookmelder dat je hebt.

Als de rookmelder na het resetten nog steeds piept, kan het tijd zijn om de rookmelder te vervangen. Rookmelders hebben een beperkte levensduur en moeten na een bepaalde periode vervangen worden. De levensduur van de rookmelder staat vermeld in de handleiding en verschilt per merk en type.

Het is belangrijk om altijd een werkende rookmelder in huis te hebben. Als je rookmelder piept, is het dus belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Door regelmatig de batterij te controleren en de rookmelder te vervangen wanneer nodig, kun je ervoor zorgen dat je huis goed beveiligd is tegen brand.

Hoe koppel ik draadloze rookmelders?

Het koppelen van draadloze rookmelders is eenvoudig. Leer de melders op elkaar in en wijs een huiscode toe. Hierdoor staan ze in verbinding en communiceren ze met elkaar via de RF module, zodat bij brand alle melders tegelijk afgaan.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!