Rookmelders redden levens
Rookmelders zijn van levensbelang
Alleen al in Nederland zijn er jaarlijks meer dan 7.000 woningbranden. In ons land zijn in 70 procent van alle huishoudens 1 of meerdere rookmelders gemonteerd. Uit recent onderzoek van de Brandweeracademie blijkt dat maar 45 procent van deze rookmelders naar behoren functioneert. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het verstandig is om het plaatsen van rookmelders verplicht te stellen. Er werd ook geconstateerd dat rookmelders niet op tijd werden vervangen, batterijen leeg waren en dat er bij sommige rookmelders sprake was van teveel stofvorming en achterstallig onderhoud.
Rookmelder op verkeerde plek gemonteerd
Omdat er telkens meer aandacht aan de gevaren van brand wordt besteed zijn in steeds meer woonhuizen goede rookmelders gemonteerd. De meeste brandmelders zijn op de juiste plek gemonteerd. Helaas hangen in ongeveer 35 procent van de huishoudens ook rookmelder op verkeerde of niet goed hoorbare plekken. Plaats daarom liever een extra melder in de hal of de overloop en kies voor draadloos koppelbare rookmelders. De brandweer adviseert om in alle slaapkamer een rookmelders te plaatsen.
Tips van Allesveilig.nl voor het optimaal onderhouden van rookmelders
• Zomer- of wintertijd? Test de rookmelders en maak ze voorzichtig schoon.
• Stof de brandmelders in uw huis regelmatig af of gebruik voorzichtig de stofzuiger om de rookmelder schoon te houden. Het is ook mogelijk om een rookmelder met een iets vochtige doek af te nemen, gebruik hierbij geen schoonmaak middelen.
• Plaats geen rookmelders in de keuken of badkamer, boven een radiator of in de nabijheid van een luchtventilatiesysteem. Tip: Plaats in de keuken een hittemelder in plaats van een rookmelder
• Test de rookmelders met behulp van de aanwezige testknop of gebruik voor het testen hiervoor ontwikkelde rookmelder testspray.
Onze ervaren klantenservice beantwoord dagelijks vragen over rookmelders. In het blog van Allesveilig.nl behandelen wij onderwerpen waar wij met regelmaat advies en informatie over geven. In eerdere blogs kan u terecht voor meerdere vraagstukken over brand- en inbraakpreventie.