Wat is de beste rookmelder?
Tips bij het kopen van een goede rookmelder
Dit betekent dat de brandmelder is gecertificeerd en tijdig alarm slaat bij rookontwikkeling. De melder dient dan een alarmsignaal van minimaal 85 dB te geven zodat u de alarmmelding overal in huis kunt horen.
Een optische rookmelder is voorzien van een rookkamer, met daarin een lampje en een spiegeltje. Het lampje dat in de kamer zit zendt een signaal uit naar het spiegeltje. Indien dit signaal door rookontwikkeling wordt onderbroken, gaat de rookmelder af. Rook stijgt, het is dus van belang dat u de brandmelder aan het plafond monteert zodat het rookalarm zo snel mogelijk afgaat bij brand.
Wat zijn betrouwbare rookmelders
Er zijn meerdere bekende fabrikanten die rookmelders ontwikkelen en produceren. Deze merken verkopen alleen brandmelders die zijn gecertificeerd volgens de richtlijnen die in de Europese norm EN 14604 zijn vastgelegd. Een veel gestelde vraag die onze klantenservice met regelmaat ontvangt is; wat is de beste rookmelder? Hier is echter geen sluitend antwoord op de geven. De rookmelders die Allesveilig.nl aanbiedt zijn allemaal gecertificeerd en voldoen aan de hoogst mogelijke kwaliteitseisen en slaan vroegtijdig alarm. Enkele betrouwbare merken van brandmelders zijn; Ei Electronics, FireAngel, Kidde, First Alert, Honeywell, Sensotec Firehawk, Firex en Hager. De fabrikanten van deze merken produceren melders die uitgebreid zijn getest. Alle rookmelders die u bij Allesveilig.nl kunt kopen zorgen er dus voor dat u tijdig wordt gewaarschuwd wanneer er brand uitbreekt. Door brandmelders in uw woning te monteren kan jezelf en uw gezin op tijd in veiligheid brengen.
Wat is de levensduur van een rookmelder
De technische levensduur van een rookmelder is 10 jaar. Het is echter wel afhankelijk van omgevingsinvloeden of de melder daadwerkelijk 10 jaar lang mee gaat. De sensor die in de brandmelder aanwezig is en zorgt voor een tijdige alarmering en detectie van rook. Deze in de rookkamer geïntegreerde sensor is wel gevoelig voor stof en dampvorming. Het is van belang om de rookmelder op de juiste plek en positie te installeren. Maak de rookmelder ook met regelmaat voorzichtig schoon met behulp van een licht vochtige doek of zachte borstel van een stofzuiger. Er zijn brandmelders te koop die worden geleverd met een vervangbare alkaline batterij. Voordeel van dit type rookmelder is dat deze een lagere aanschafwaarde hebben. Een nadeel is dat u ieder jaar de batterij moet vervangen. Een goed alternatief is om rookmelder te kiezen die is voorzien van een duurzame lithium batterij. Deze batterij hoeft u tijdens de levensduur van het rookalarm namelijk niet te vervangen.
Er hangen in mijn woning al rookmelders die vervangen moeten worden
In veel bestaande woningen die na 2002 zijn opgeleverd zitten rookmelders die als hoofdvoeding zijn aangesloten op 230v netstroom. In de Europese norm, de NEN 2555 is namelijk vastgelegd dat in nieuwbouwwoningen rookmelders geïnstalleerd zijn die aangesloten zijn op het lichtnet. Het is bij dit type rookmelder verplicht dat er ook back-up batterij aanwezig is. Dit betekend dat als stroom uitvalt de rookmelder wordt gevoed door de back-up batterij. Indien er een alkaline back-up batterij in de melder aanwezig is moet u deze eens in de 3 tot 4 jaar vervangen. Sinds een aantal jaren zijn er ook rookmelders te koop die op netspanning zijn aan te sluiten en zijn uitgerust met een lithium back-up batterij. Een voordeel van deze nieuwe rookmelder is dat u de back-up tijdens de 10-jarige levensduur van de melder niet hoeft te vervangen.
Tip van Allesveilig.nl. Maak de rookmelder 2 keer per jaar schoon bijvoorbeeld als de zomer- en wintertijd in gaat. Het is handig om een extra stickertje op de melder te plaatsen waarop staat vermeld op welke datum de rookmelder is geplaatst.