Menu
EUR
Werelddag Veiligheid en Gezondheid op het Werk 2025

Werelddag Veiligheid en Gezondheid op het Werk 2025

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk 2025

Op 28 april 2025 vraagt de International Labour Organization (ILO) wereldwijd aandacht voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Deze dag benadrukt het belang van preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten, en roept werkgevers en werknemers op tot gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veilige werkplek.

Dagelijks worden medewerkers geconfronteerd met risico’s op de werkvloer. Sommige zijn zichtbaar, zoals gevaarlijke machines, terwijl andere, zoals langdurige stress, minder opvallen. Door proactief te handelen en preventieve maatregelen te nemen, kunnen veel incidenten en gezondheidsproblemen worden voorkomen.

Veiligheid op het werk

Een gezonde veiligheidscultuur ontstaat niet vanzelf. Dit vergt betrokkenheid, van zowel management als medewerkers, en een visie waarin veiligheid centraal staat. Door samen te werken aan een gezonde werkomgeving, wordt dit een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering.

Veiligheid, vitaliteit en werkgeluk: de sleutel tot duurzame inzetbaarheid

Effectieve preventie begint met een open cultuur waarin fouten bespreekbaar zijn en positieve initiatieven worden gewaardeerd. Medewerkers zijn actiever betrokken bij veiligheid wanneer ze zich gewaardeerd en betrokken voelen. Voor organisaties betekent dit investeren in communicatie, gedrag en praktische ondersteuning. Denk hierbij aan:

  • Regelmatige risico-inventarisaties en verbetertrajecten
  • Trainingen en herhalingsoefeningen voor BHV en veiligheid
  • Stimuleren van gezonde werkplekomstandigheden (ergonomie, pauzebeleid)
  • Leiderschap dat veiligheid zichtbaar uitdraagt
  • Het aanmoedigen van zelfoplossend vermogen op de werkvloer

Thema’s zoals mentale gezondheid, vitaliteit en werkplezier zijn essentieel voor een veilige werkomgeving. Werkgeluk verhoogt de alertheid en vermindert stress gerelateerde risico’s en reduceert verzuim. Door de kennis en ervaring van werknemers serieus te nemen en ruimte te bieden voor feedback en initiatieven, bouw je samen aan structurele verbeteringen. Bekijk ook deze kennisbankartikelen over hoe je dit praktisch aanpakt. Verder is in dit verband vermeldenswaardig dat de online BHV-cursus  in opkomst is en die zorgt vvooral voor groeiende bezorgdheid onder zowel experts als cursisten. Juist die essentiële praktijk oefenvaardigheden ontbreken in deze online variant. 

Hoe valt veiligheid in de organisatie beter te borgen ?

Een goede start is een actuele en dynamische Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Deze helpt om inzicht te krijgen in de risico’s en om concrete plannen te maken om deze te verminderen. In de RI&E werk je met een Plan van Aanpak (PvA) waarin prioriteiten worden gesteld en acties worden benoemd. Ook eerdere incidenten krijgen hierin een plek. Een levendige RI&E is geen document dat in de la verdwijnt, maar een hulpmiddel dat meegroeit met je organisatie. .

BHV en noodsituaties: veiligheid in actie

Een actueel en goed afgestemd BHV-plan is cruciaal. Dit bevat instructies voor het handelen bij calamiteiten, de benodigde middelen en de rolverdeling binnen het team. BHV’ers spelen hierin een centrale rol en dienen regelmatig te oefenen. Ze vormen de eerste lijn in de praktijk van werkveiligheid. 

Bron ARBO centrum

Bij het inventariseren van de risico’s is het tijd voor de evaluatie. Hierbij wordt gekeken naar de ernst van elk risico en de kans dat het zich voordoet. Op basis van deze evaluatie kan een prioriteitenlijst worden opgesteld, zodat de meest urgente risico’s als eerste aangepakt kunnen worden. Meer over het borgen van het verbeterproces bij veilig werken lees je in dit blog

Veelgestelde vragen over werkveiligheid of FAQ's

  • Wat is het doel van de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk?
    Deze dag wil ILO wereldwijd bewustwording creëren over het belang van veilige arbeidsomstandigheden en de noodzaak van preventie van ongevallen en beroepsziekten.
  • Wat kun je als werkgever doen?
    Start met een actuele RI&E, train je BHV’ers, bespreek veiligheid regelmatig en zorg dat veiligheid zichtbaar op de agenda staat. Ook praktische aanpassingen (hulpmiddelen, werkhouding, communicatie) maken een groot verschil.
  • Welke rol speelt Allesveilig.nl?
    Bij Allesveilig.nl vind je alles wat je nodig hebt voor een veilige werkplek. Van BHV-middelen tot ergonomische oplossingen, alles om risico's te beperken en werkplezier te vergroten.
  • Waarom is een sterke veiligheidscultuur belangrijk?
    Een sterke veiligheidscultuur betekent dat iedereen – van leidinggevende tot medewerker – veiligheid als prioriteit ziet. In zo’n cultuur voelen mensen zich verantwoordelijk, durven ze elkaar aan te spreken en worden risico’s sneller gemeld en aangepakt.

Aan de slag met werkveiligheid

Wil je echt werk maken van veiligheid op de werkvloer? Bekijk dan onze selectie van praktische veiligheidsproducten of neem contact op met onze adviseurs. Wij helpen je graag bij het verbeteren van de veiligheid binnen jouw organisatie.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!