Verband voor ieder type wond
Er is verband beschikbaar voor elk type wond of letsel. Het is cruciaal om het juiste verband te kiezen om verergering te voorkomen. Maar hoe weet je nu welk verband je wanneer moet gebruiken? Hieronder hebben we de verschillende soorten voor je op een rijtje gezet.
Verband
Bij kleine wondjes gebruik je waarschijnlijk een pleister. Maar als de wond groter is of als het gaat om een kneuzing of verstuiking, dan gebruik je verband. Er is verband beschikbaar voor elk type wond of letsel. Het is zeer belangrijk om het juiste type verband te gebruiken om erger te voorkomen. Maar hoe weet je nu welk verband je wanneer moet gebruiken? Hieronder hebben we de diverse soorten voor je opgesomd.
Soorten verband
-
Droge wonden: Voor wonden zonder infectie is regulier verband voldoende. Echter, als er sprake is van bloed of wondvocht, gebruik je een gel of vet gaas om verkleven te voorkomen.
-
Bloedende wonden: Bij bloedverlies of wondvocht gebruik je absorberend verband zoals snelverband, dat een hoog absorptievermogen heeft.
-
Bijt- en brandwonden: Bij wonden waarbij infectiegevaar bestaat, gebruik je alleen specialistisch verband en reinig je infectiewonden met een desinfecterend middel. Brandwonden behandel je met brandwondengel, geschikt voor eerste en tweedegraads brandwonden.
Drukverband
Een multifunctioneel verband is drukverband. Niet alleen te gebruiken bij wonden. Maar ook bij kneuzingen en verstuikingen gebruik je drukverband. Door de druk van het verband zal een wond sneller stoppen met bloeden. Bij kneuzingen zorgt een drukverband voor pijnverlichting en steun.
Je hebt het misschien weleens meegemaakt: een verzwikte enkel. Heel pijnlijk en moeilijk om op te lopen. Door een drukverband kan dit vaak wel. De druk vermindert de pijn. Wist je dat sporters vaak preventief drukverband gebruiken? Bijvoorbeeld als ze een blessure voelen aankomen of om een kwetsbaar lichaamsdeel te versterken.
Hoe leg je een drukverband aan?
Zorg voor een comfortabele positie. Leg een laag watten rond de kneuzing of verstuiking. Dit verdeelt de druk. Bedek de watten met het drukverband.
Steriele verbanddoek
De steriele verbanddoek is door het formaat uitermate geschikt om grote wonden mee af te dekken, totdat professionele hulpverlening is gearriveerd. Dit doek wordt individueel verpakt om de steriliteit te waarborgen. Door z’n formaat is de verbanddoek ook geschikt om te gebruiken als mitella. Verbanddoeken zijn verkrijgbaar in verschillende formaten.
Mitella
Een mitella is een driehoekige doek die je gebruikt om steun te geven aan een gewond lichaamsdeel of om zwelling te voorkomen. Hoe gebruik je een mitella? Houd de arm met letsel in een hoek van 90 graden. Leg de mitella onder de arm met de langste zijde naar voren. Leg de onderliggende punt van het doek in de nek en knoop deze samen met de andere punt.
Vouw als laatste de overgebleven punt bij de elleboog naar binnen en zet vast met een veiligheidsspeld. Zorg er te allen tijde voor dat de hand hoger ligt dan de arm wanneer de doek wordt aangebracht. Zo kan het bloed normaal door de arm blijven stromen en voorkom je pijnlijke kloppingen. Laat de vingers uitsteken.
Zwaluwstaartje
Bij een snijwond kun je een zwaluwstaartje gebruiken, in plaats van (alleen) verband. Het is namelijk belangrijk dat de wond zo snel mogelijk weer dichtgroeit. Verband alleen is dan niet voldoende. Een zwaluwstaartje plaats je zo strak mogelijk, dwars over de wond. Door de vorm van het zwaluwstaartje worden de huiddelen naar elkaar toegetrokken. De wond zal zo sneller en beter genezen.
Uiteraard kun je over het zwaluwstaartje een gewoon verband leggen. Je kunt het zwaluwstaartje ook zelf knippen uit een hechtpleister. Maar het is natuurlijk ook handig als je zwaluwstaartjes op voorraad heeft in jouw EHBO koffer of EHBO tas. Dat scheelt tijd.
Hechtmiddelen voor verband
Als je een verband heeft aangebracht, wil je natuurlijk dat dit goed blijft zitten. Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het verband niet te strak zit of te los. Tip: leg het verband wat ruimer aan. Dus niet alleen op de kwetsuur, maar ook op het gebied eromheen. Zo kun je het verband fixeren op een plek uit de buurt van de wond of kwetsuur. Dit voorkomt extra pijn of irritatie.
De beste manier is gebruik te maken van een hechtpleister of een verbandklem. Maar verband kan ook heel goed worden vastgezet door het om te wikkelen met tape. Gebruik je een gaasje of watten onder het verband? Controleer goed of deze nog goed liggen en niet zijn verschoven voordat je het verband gaat fixeren.
Wat zijn de voordelen van het juiste verband gebruiken?
Het juiste verband gebruiken is essentieel voor een snelle en effectieve genezing. Het voorkomt infecties, minimaliseert pijn en ondersteunt het natuurlijke genezingsproces van de huid.
Hoe kies je het juiste verband voor verschillende wonden?
Het kiezen van het juiste verband hangt af van het type wond. Voor droge wonden is een standaard verband voldoende, terwijl bloedende wonden een absorberend verband vereisen. Bij brand- of bijtwonden is specialistisch verband noodzakelijk.
Kun je zelf een drukverband aanleggen en hoe doe je dat?
Ja, je kunt zelf een drukverband aanleggen. Zorg voor een comfortabele positie, leg een laag watten rond de getroffen plek om de druk te verdelen, en bedek dit met het drukverband. Zorg ervoor dat het verband strak genoeg zit om steun te bieden, maar niet zo strak dat het de circulatie belemmert.