Koop een rookmelder en redt levens
Elke brandmelder in ons assortiment is direct uit voorraad leverbaar en voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden en de Europese norm EN 14604. Hierdoor ben je verzekerd van de hoogst mogelijke kwaliteit en een grote betrouwbaarheid.
Bij brand vallen de meeste doden door verstikking. Door rookmelders te kopen kun je jezelf beschermen en word je op tijd gewaarschuwd bij rookontwikkeling. Het is raadzaam om meerdere melders te monteren in je woning zodat je het alarmsignaal overal kunt horen. Een rookmelder is een praktisch en relatief goedkoop hulpmiddel en zorgt ervoor dat je jezelf en je gezin op tijd in veiligheid kunt brengen bij brand.
Wij leveren onder andere melders met lithium batterij, dit is een duurzame oplossing om jouw huis te beveiligen. Bij dit type melder hoef je de batterij tijdens de levensduur van de brandmelder nooit te vervangen.
Op zoek naar een koppelbare rookmelder die is aangesloten op 230v netstroom in huis?
In woningen die na 2003 zijn gebouwd hangen rookmelders die zijn aangesloten op 230v netstroom. Deze melders zijn veelal bedraad met elkaar gekoppeld en voorzien van een vervangbare alkaline batterij of duurzame lithium back-up batterij. Rookmelders hebben een levensduur van 10 jaar en dien je dus elke 10 jaar te vervangen voor nieuwe melders. Bij de meeste merken kun je de bestaande montagevoet en de al aanwezige aansluiting voor de bedrading gewoon hergebruiken.
Brandmelder monteren
Een rookmelder dient aan het plafond te worden gemonteerd. Rook stijgt namelijk op en verspreidt zich in een razendsnel tempo naar een centrale plafondpositie. Monteer je brandmelders daarom zover mogelijk uit hoeken en houd ten minste 25 cm afstand ten opzichte van een lichtpunt of andere obstakels die rook tegen kunnen houden.
Brand breekt veelal uit in de nachtelijke uren in de woonkamer, keuken, wasruimte of eetkamer. Wij adviseren dan ook om in deze verblijven een brandmelder te monteren. Er dient ten minste op iedere verdieping één melder te worden gemonteerd. Daarnaast is het belangrijk om rookmelders te monteren op de overloop en in de gangpaden waar slaapkamers op aansluiten.
In de praktijk is het daarnaast verstandig om brandmelders te monteren in de ouderslaapkamer en/of kinderkamer. Wanneer je slaapt is het extra van belang dat je tijdig gealarmeerd wordt bij rookontwikkeling door brand. Test na plaatsing of je de gemonteerde brandmelders overal kunt horen. Doe dit met gesloten deuren en op iedere verdieping en laat tijdens het testen de radio of televisie aanstaan op een normaal geluidsniveau.
Hoe werkt een optische rookmelder?
Een optische rookmelder werkt volgens het verstrooiingsprincipe. Een lichtbron zendt een bepaalde hoeveelheid licht uit, die via een lenzenstelsel de fotocel bereikt. De in de brandmelder aanwezige fotocel geeft op haar beurt een bepaald elektrisch signaal af aan een achterliggend elektrisch circuit. Wanneer er geen rook is, bereiken alle lichtstralen de fotocel. Bij rookontwikkeling bereiken de lichtstralen de fotocel niet meer en geeft de melder automatisch een alarmsignaal van 85 decibel.
Rookmelder onderhouden
Rookmelders zijn gevoelig voor stof en dienen met enige regelmaat te worden schoongemaakt. De in de melder aanwezige rookkamer die rook detecteert kan vervuild raken waardoor de rookmelder niet meer optimaal functioneert. Gebruik voor het schoonmaken enkel de zachte borstel van een stofzuiger en ga voorzichtig te werk bij het reinigen van de aanwezige gatenpatronen.
De buitenkant van de melder kunt u ook afnemen met een licht vochtige doek; gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen. Onderhoud de rookmelders met regelmaat en ten minste één keer per jaar. Borstel of stofzuig de binnenkant van de melder niet. Onze tip: reinig en stofzuig jouw rookmelders bij iedere zomer- en wintertijdwisseling.
Koppelbare rookmelder
In het assortiment rookmelders op Allesveilig.nl tref je ook een ruim aanbod koppelbare rookmelders aan, er zijn zowel brandmelders die je bedraad of draadloos met elkaar kan koppelen. Dit heeft als voordeel dat als er brand op zolder uitbreekt je ook direct gealarmeerd wordt als je in slaapkamer of woonkamer bent. Hoe sneller de melder afgaat, hoe groter de kans dat je jezelf en alle gezinsleden op tijd in veiligheid kunt brengen.
Brandmelders die draadloos koppelbaar zijn
Ben je specifiek op zoek naar brandmelders die draadloos koppelbaar zijn? Bij Allesveilig.nl hebben we meerdere van dit soort rookmelders in het assortiment. Communicatie tussen de afzonderlijke melders verloopt via de 868 security frequentie, die ongevoelig is voor interventie van andere draadloze apparaten in jouw woning. Indien er een eis is van de brandweer of gemeente in een bestaande woning kunt er ook voor kiezen om een draadloos koppelbare rookmelder te kopen die is aangesloten op 230v netstroom.
Bij kamerverhuur of in studentenhuizen dien je jezelf te houden aan de wettelijke eis die is vastgelegd in de NEN2555. Hier staat vermeld dat er rookmelders dienen te worden opgehangen die zijn aangesloten op netspanning, met elkaar gekoppeld zijn en een back-up batterij hebben. Indien er bij een bestaande woning geen mogelijkheid is om een oranje koppeldraad te trekken, kun je dit oplossen door rookmelders te bestellen die met elkaar verbonden zijn door middel van een draadloze montagevoet. Bij ons kun je goedgekeurde rookmelders op stroom kopen van alle bekende merken.
Een rookmelder die zowel rook als koolmonoxide detecteert, vind je niet in het productaanbod van Allesveilig.nl. Daar waar rook namelijk opstijgt, blijft CO relatief laag aan de grond. Voor een optimale werkzaamheid is het daarom raadzaam om een brandmelder op een andere locatie te plaatsen dan een koolmonoxidemelder. Wij adviseren daarom deze producten los aan te schaffen. Op sommige plekken in huis zoals de keuken of garage is het verstandiger om een hittemelder te monteren. Een hittemelder reageert enkel op een snelle stijging van temperatuur en niet op rookontwikkeling, daarnaast is dit type melder minder gevoelig voor stof. Wij verkopen alle A-merken en de rookmelders die wij aanbieden zijn direct uit voorraad leverbaar.
Voor andere vormen van brandpreventie kun je ook bij ons terecht. Zo verkopen wij ook betrouwbare brandblussers, blusdekens en vluchtladders. Er zijn veel kwaliteitsproducten te koop die je helpen bij het creëren van een veilig huishouden. Zo ben je ook voor andere gevarenmelders zoals koolmonoxidemelders of gasmelders ben je bij ons aan het juiste adres.
Hoe onderhoud ik mijn rookmelders om optimale werking te garanderen?
Regelmatig onderhoud is cruciaal om de functionaliteit van je rookmelders te behouden. Reinig de buitenkant van de rookmelder maandelijks met een zachte borstel of doek om stof en vuil te verwijderen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, want deze kunnen de sensoren beschadigen. Test de rookmelder maandelijks door op de testknop te drukken. Vervang de batterijen jaarlijks, tenzij je model een verzegelde batterij heeft die de hele levensduur meegaat. Bij het wisselen van zomer- naar wintertijd is het een goed moment om dit onderhoud uit te voeren.
Hoe installeer ik een rookmelder in mijn huis?
Het installeren van een rookmelder is essentieel voor de veiligheid in huis. Monteer de rookmelder aan het plafond, omdat rook opstijgt. Zorg dat je de rookmelder plaatst op centrale locaties zoals de hal of dichtbij de slaapkamers. Houd minimaal 25 cm afstand van lichtpunten en muren om valse alarmen te voorkomen. Test de rookmelder na installatie om te verzekeren dat je deze overal in het huis kunt horen, zelfs met gesloten deuren.
Wat is de levensduur van een rookmelder en wanneer moet ik deze vervangen?
Rookmelders zijn ontworpen om betrouwbaar te werken voor ongeveer 10 jaar. Het is belangrijk om de rookmelder te vervangen na deze periode of eerder als deze niet goed functioneert tijdens routinetests. Sommige modellen zijn uitgerust met een eind-van-levensduur signaal dat je waarschuwt wanneer het tijd is om de rookmelder te vervangen. Controleer ook altijd de specificaties van de fabrikant voor de exacte vervangingsaanbevelingen.